Boek: Tiendesprongen, Reizen in ruimte, tijd en snelheid

Boek: Tiendesprongen, Reizen in ruimte, tijd en snelheid

In Tiendesprongen vertellen oud-medewerkers Jos Heuer en Henk Willems over Boekes unieke visie op het universum, de tijd en de snelheid. Zij volgen hierbij diens succesvolle idee over tiendesprongen: van de eerste tekening, getoond op een onderwijstentoonstelling in 1927 in het Stedelijk Museum, tot de publicaties erover eind jaren 50 en de wereldwijde navolging in de jaren erna.

Uitgebreid gaan Jos en Henk ook in op twee publicaties die Boeke in voorbereiding had, maar nooit zijn verschenen: Tiendetijden en De grote wedstrijd – de tiendesprongen, toegepast op tijd en snelheid. Aan de hand van nog niet eerder gepubliceerde tekeningen en aantekeningen vestigen zij de aandacht op Boekes baanbrekende gedachten, die gerekend mogen worden tot het cultureel erfgoed van Nederland.

Het voorwoord van het boek is geschreven door Vincent Icke en het eerste exemplaar is op 9 september 2021 aangeboden aan Robbert Dijkgraaf.

“Met hun boeiende speurtocht naar de bron van Kees Boekes tiendesprongen onthullen Jos Heuer en Henk Willems de wordingsgeschiedenis van een Hollands wetenschappelijk hoogstandje.”

Daniela Hooghiemstra, oud-werker en auteur van ‘De geest in dit huis is liefderijk. Het leven en De Werkplaats van Kees Boeke (1884-1966)’

Het laatste nieuws

Uitnodiging rector Jeroen Croes

Beste oud-werkers en oud-medewerkers, Deze zomer bestaat de Werkplaats Kindergemeenschap 96 jaar. Op zaterdag 11...

Lees verder

Boek: Wij in het heelal, een heelal in ons

Tijdens een onderwijstentoonstelling in 1927 toonde maatschappij- en onderwijshervormer Kees Boeke zijn kijk op de...

Lees verder

Boek: Tiendesprongen, Reizen in ruimte, tijd en snelheid

In Tiendesprongen vertellen oud-medewerkers Jos Heuer en Henk Willems over Boekes unieke visie op het...

Lees verder